Как и защо изкуственият интелект може да създава събития, които никога не

...
Как и защо изкуственият интелект може да създава събития, които никога не
Коментари Харесай

Изкуственият интелект започва да въздейства върху възприемането на реални и създадени от него нереални събития

Как и защо изкуственият интелект може да основава събития, които в никакъв случай не са се случили? Тази тематика разяснява в предаването  " Сценарий от бъдещето “  по  Радио " Фокус "  футурологът доцент доктор Мариана Тодорова.

Реалистични изображения на събития, които в никакъв случай не са се случвали, като Голямото земетресение и цунами в Съединени американски щати през 2001 година и Синята чума в Русия са сътворени благодарение на генеративната платформа с изкуствен интелект за изображения - Midjourney. Платформата се прочу с генерирането на визуализации на ареста на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Тези изображения са направени единствено благодарение на текстови подсказки, предоставени от консуматор и демонстрираха какъв брой мощна става технологията за предоставяне на реалистични резултати.

" Интересно е да се изследва за какво груповото схващане на толкоз доста хора е ангажирано във вярата на подобен феномен, сходен на Ефекта на Мандела - групово дежавю. Като обществен експеримент е извънредно забавно, само че хора с по-голям житейски опит веднага разпознават “факти ", които в никакъв случай не са се случили, други са имали подозрения, а трети са повярвали. Това демонстрира, че 52% от потребителите на услуги от изкуствен интелект безпрекословно се доверяват на това, което виждат ", сподели футурологът.

По думите й се тестват човешките граници на търпимост, с цел да лансират 

нов вид провокации. Според нея обществената медия Reddit, в която може да се намерят въпросните фотоси на събития, които в никакъв случай не са се случили, е проявяване на по-неоконсервативни възгледи и това е предизвикателство към либералните и неолибералните и намек към капитализма, към американската система тогава. 

" Когато смесим пренаписването на езика, наличието, историята, еднозначността от езиково наличие с визуализацията на събитията, започване да объркваме процесите на колективно съзнавано и несъзнавано. Аз продължаваме да имам вяра, че ние сме доста адаптивни и по този начин както ще се научим да имитираме страстите си или да управляваме тоналността на гласа си, евентуално ще изградим и умения да имаме критерии за това кое в миналото е било истина, само че може и тотално да се изгубим в тези изкуствено конструирани светове, изключително когато те бъдат подкрепени от метавселените, холограмите. Може да изгубим визия за развой, време и пространство и за тези резултати на изкуствения интелект все още никой не приказва ", уточни тя.

Доц. доктор Тодорова счита, че точно тези резултати могат да навредят по един или различен метод на менталното здраве, себеоценката и усещането ни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР